(Stiri) Legea privind reţinerea datelor – depăşeşte prevederile UE şi e neconstituţională

Guvernul României a decis să modifice Legea privind reţinerea datelor prelucrate în reţelele de comunicaţii electronice, până la sfârşitul anului urmând să fie corelată cu prevederile comunitare.

Informaţia a fost confirmată de ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Gabriel Sandu. „În forma actuală, Legea 298/2008 privind reţinerea datelor din comunicaţii excede prevederile Uniunii Europene. Actul normativ va fi modificat până la finele acestui an, termen până la care toţi operatorii de telecomunicaţii vor asigura condiţiile tehnice pentru securizarea informaţiilor reţinute”, a declarat pentru Mediafax ministrul Comunicaţiilor.

Legea privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului, care a intrat în vigoare în 21 ianuarie, prevede că furnizorii de servicii de comunicaţii pot da procurorilor date de trafic şi localizare corespunzătoare serviciilor de acces la Internet, poştă electronică şi telefonie prin Internet doar dacă aceştia au început urmărirea penală în dosarul pentru care cer informaţiile.

Pe de altă parte, reţinerea de date de trafic şi localizare corespunzătoare a serviciilor de acces la internet, poştă electronică şi telefonie prin Internet se va aplica începând cu 15 martie 2009. Constituţionalitatea Legii privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de telefonie mobilă va fi analizată de Curtea Constituţională, după ce instanţa Tribunalului Bucureşti a admis o excepţie ridicată într-un proces dintre un ONG şi o companie de telefonie. Tribunalul Bucureşti a admis cererea ONG-ului care a susţinut că Legea privind reţinerea datelor încalcă articolul 28 din Constituţa României.

De asemenea, Asociaţia Pro Democraţia, Agenţia de Monitorizare a Presei, Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România, Centrul de Resurse Juridice, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul de Asistenţă pentru Organizaţii Neguvernamentale şi Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile solicită Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională privind limitarea drepturilor constituţionale ale cetăţenilor, adusă de Legea 298/2008.

Organizaţiile semnatare ale scrisorii au solicitat Avocatului Poporului, în calitatea sa de instituţie independentă, menită să protejeze cetăţenii de abuzuri din partea autorităţilor administraţiei publice, să ia măsuri urgente în acest caz.

Podcast:

Lasă un comentariu